tak susah pun nak buat, main campak-campak je.macam buat puding roti cuma ada tambahan toping di atas tu je.
Bahan-bahan : (agak-agakla ye)
roti , butter , telur , susu , garam , lada sulah , sayur (ikut suka - brokoli, karot ke,capsicum @ lada benggala, nenas ke) , isi ayam @ tuna, sosej , cheese
First - sapu butter kat dalam bekas pembakar tu, tak nak nanti melekat.susun roti ( saya guna roti sandwich je) ikut tebal mana yang kita nak. dalam mangkuk, pukul sebiji telur (A) , campur sedikit garam, lada sulah, susu (susu cair boleh, susu kotak macam dutch lady pun boleh je). lepas tu tuang la ke dalam roti yang kita dah susun tadi.biarkan sekejap bagi can dia meresap dalam roti. lepas tu bakar dalam oven (guna api bawah) dalam suhu lebih kurang 150C dalam 20 minit (bergantung kpd oven anda ye).dah masak, keluarkan dari oven.
Selesai layer bawah. tabur la isi ayam ke, atau tuna ke. nak sedap lagi , isi ayam tu kira masak dulu sebelum tu (tumis bawang besar dipotong dadu dengan butter, masukkan isi ayam, tambah sos lada hitam - contohla kan).masukkan sekali sosej kalau nak. lepas tu masuk balik dalam oven.kali nie bakar guna api atas - kalau guna api bawah, kang rentung lak layer bawah tadi kan. agak-agak dah masak isi ayam tu, lagi sekali keluarkan.
Selesai 2 layer dah. ok sekarang turn sayur-sayur dan yang sewaktu dengannya. tabur semua sayur tadi, lepas tu masuk balik dalam oven.jangan masak lama sangat. agak-agak ok, keluarkan dari oven.
Tibala ke part terakhir. taburla cheese kesukaan anda.kali nie nak masuk oven lagi sekali pun boleh, tak masuk pun takpe sebab cheese tu akan cair dengan sendirinya.
Makan masa tengah panas-panas tu.Pakcik saya tambah satu benda lagi. dia buat gravy @ kuah (senang cerita) - kuah tu guna sos lada hitam. Yang nie tak wajib le.
Macam tu je la.senang cuma remeh sedikit.
Kalau ada roti yang dah nak expired tu, boleh le try buat kan?
No comments:
Post a Comment