kekadang rasa jemu gak makan nasi hari2 kan? ( fuh! bongkaknya bunyi! orang melayu memang le makan nasik!) tapi, makan nasik le baru betul2 kenyang tambah2 untuk 2 puteri tu. si kakak suka sgt makan ayam esp ayam bakar@panggang, si adik suka makan sup. dok pikir2 apa la nak masak, last2 masak nasik gak! cuma buat lauk simple je : ayam bakar, stew sosej ayam dan brokoli, tomyam cendawan.
nie tomyam cendawan - rebus je, masuk bawang besar, pes tomyam, carrot, celery dan cendawan. tak yah tumis, dah kurangkan minyak
stew sosej ayam dan brokoli - pun rebus gak. campur krim sup ayam yang dalam tin, kiub ayam , sosej ayam , daun bay , thyme , putik jagung , carrot dan brokoli
ayam bakar - paling senang. malam sebelumnya saya dah perap ayam nie dengan tumisan ayam madu maggi (saje try, dan hasilnya, not bad gak rasanya) , madu dan sedikit thyme. masa bakar , saya lapik dengan daun pandan - saje je - bila bakar, bau wangi je satu rumah
nie rupa ayam bakar tu lepas keluarkan dari oven. senang masak cara bakar ni sebab kita lepas dah masukkan dlm oven, kita boleh tinggal dan buat keje lain
No comments:
Post a Comment